Kaptein Tordenbrak

2014-08-19-liten

Kaptein Tordenbrak ble startet av Tor Erling Naas tidlig på 90-tallet, og jeg kom med som trommis i ’93. Vi øvde flere ganger i uken i en kjeller i Schüblersgate på Tøyen, og spilte kun egenproduserte låter (der Tor stod for tekst & melodi mens vi andre arrangerte). Etter hvert ble vi så gode at vi sommeren ’94 spilte inn en demo (hør den på Soundcloud her), og fikk noen spillejobber.

Det ga mersmak, så høsten ’95 hadde vi en ny demo klar, denne gang spilt inn i ordentlig lydstudio på Rockefabrikken på Stovner (hør den på Soundcloud her). Helt på slutten av studiotiden spilte vi inn en låt vi såvidt hadde øvd litt på; Generasjon F.eks. Her var det bytte av instrumenter og skruing av sær trommelyd, og det hele ble veldig bra. Så bra at da keyboardist Ragnar spilte demoen for sine bekjente Howard & HC i NRKs ungdomskanal P3 ble de så begeistret at de spilte låta på radioen. Etter kort tid ble Generasjon F.eks-demoen den første demoen som ble A-listet på P3, med tung rotasjon døgnet rundt i mange uker. Det gikk jo ikke upåaktet hen, så nærmere jul det året fikk vi som oppgave å åpne det første programmet i NRK TVs lørdagsunderholdningssatsing det året, «Wiese». Dermed spilte vi demoen vår live for over en million mennesker. Jeg har aldri vært så nervøs som jeg var da jeg talte opp «en, to, tre, firr» den kvelden. Se hele programmet her.

Dette gikk jo ikke upåaktet hen i musikkbransjen, så like over jul undertegnet vi platekontrakt med Sony Music og platedirektør Marius Lillelien. Sony skaffet oss kontakt med regissør Alex Herron og Ice Film, og en kald februarnatt spilte vi inn videoen til Generasjon F.eks på en dass på Blindern. Den fikk også en god del oppmerksomhet, og ble kåret til nest beste norske rockevideo i 1996.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=INLe0LjRpDY[/embedyt]

Bildet på plakaten over her er forresten også tatt på det gamle toalettet ved Nationaltheatret stasjon (før ombyggingen) – av Per Heimly. En tekstline i låta går nemlig «…Hvis du for eksempel digger psyrejazz og er blitt knipas av Per Heimly på dass…», og da måtte vi selvsagt tas bilde av på et slikt sted. På bildet, fra venstre: Per Heimly (fotograf), Ragnar Haug (keyboard), Ketil Nås (bass), undertegnede (trommer), Mona Haugerud (vokal), Tore Erling Naas (vokal/gitar) og Tormod Nygaard (gitar).

Platekontrakten involverte selvsagt innspilling av singler og hele album. Våren gikk med til å spille inn den første singelen, inkludert nyinnspilling av Generasjon F.eks. (pga. rettighetskludder mht. det å bruke en demo på kommersiell utgivelse osv.) i Ambience Lydstudio. Singelen kan høres på Soudcloud her.

Deretter var det klart for innspilling av album. Vi begynte med å spille inn mesteparten av trommene og en del komp i MajorStudio i Oslo før vi tok med oss tapene og dro til Bergen og legendariske Sigma Lydstudio og produsent Geir Luedy for å spille inn resten. Vi fikk bruke mange uker i studio, og hadde en aldeles strålende sommer. Resultatet, singelen (hør på Soundcloud her) og albumet «UT» (hør på Soundcloud her), var vi veldig fornøyd med. Dessverre solgte det ikke så veldig bra, på tross av opptredener i Halvsju på NRK, en tur innom 10-i-skuddet og diverse annet (det var jo en stund siden hypen rundt Generasjon F.eks), men Sony bad oss jobbe videre med neste album, og vi dro til DiscLab Lydstudio og spilte inn en demo til (som kan høres på Soundcloud her). Dessverre var ikke plateselskapet så veldig fornøyd, så utgivelse av flere album ble lagt på is. Kontrakten vår ble aldri sagt opp, så vi får se – kanskje det kommer flere album…?

Bandet ble mer eller mindre oppløst etter dette, hovedsaklig fordi bandmedlemmene ble opptatt av andre ting, som barnefødsler, flytting og oppstart av reklamebyråer og slikt. Men det hender vi møtes og spiller litt.

Les mer om bandet, se bilder, diskografi og tekster på http://tordenbrak.no. Og så er det hyggelig om du liker oss på Facebook, da.

Comments are closed.