Nittedal Matfestival

Alle bygder med respekt for seg selv har selvsagt en matfestival. En festival der lokale produsenter og forhandlere av mat og drikke får vise seg frem for lokalbefolkningen. Nittedal hadde aldri hatt en slik festival, så i 2021 tok Nittedal Rotaryklubb initiativet til en slik lokal boosterfestival sentralt i Nittedal. De fikk med seg Mosenteret (Nittedal svar på Stovnersenteret) og undertegnede (siden jeg var medeier i Krutt Gatropub og er en erfaren kommunikatør), og vi satte i gang med å finne konsept og skaffe utstillere. I utgangspunktet skulle det hele bare være en vanlig festival under navnet «Nittedal Matfestival» med matboder med smaksprøver og salg av mat, men siden Nittedal også huset en del gode spisesteder OG er hjemkommunen til landets største produsenter av alkoholholdig drikke fikk jeg komiteen med på å utvidet det hele til å inkludere et eget restaurantevent og et drikkeevent også. Nittedals-beste-restaurant-for-en-dag, der dalens spisesteder slo seg sammen og serverte en gedigen 10-retter til 100 gjester i Storsalen i Kulturverket Flammen fredag kveld ble kalt «Smak av Nittedal», mens Nittedals-beste-pub-for-en-kveld, der representanter fra brennevin- og vinprodusenten Arcus og bryggeriet Ringnes holdt foredrag og serverte smaksprøver i Lillesalen lørdag kveld ble kalt «Drikke fra Nittedal».

   

Nittedals-beste-restaurant-for-en-dag ble akkurat det arrangementskomiteen håpet: et nettverksbyggingsevent for serveringsstedene, og et svært vellyket promoevent for de samme serveringsstsedene + bygdas drikkeleverandører. Serveringsstedene serverte en eller to retter hver, retter som gjerne var preppet på de ulike serveringsstedene, fraktewt til Flammen og så lagt opp i fellesskap på et provisorisk anretningskjøkken. Kokkene samarbeidet om alt, og hjalp hverandre underveis. Servitørene var alle fra Nittedal Rotaryklubb, og selv om mange av dem aldri hadde vært servitør før fikk gjestene en svært smakfull og profesjonell opplevelse.

   

Det å arrangere selve festivalen viste seg å ikke være bare bare. Det er nemlig ikke så veldig mange lokale matprodusenter i landbruksbygda Nittedal. Bøndene driver stort sett med korn, og det produseres lite både kjøtt, fisk og grønnsaker for komersiellt salg. Men ved å inkludere noen bedrifter som henter varer fra andre steder klarte vi å fylle mat-teltene på Prøysentorget med et variert utvalg mat og drikke. Det å få på plass logistikken og få det hele gjennomført gikk svært bra, med iherdig innsats fra entusiastiske Rotarymedlemmer og telt og utstyr fra Barnas Hus AS. Siden det fremdeles var Covidrestriksjoner kunnde det ikke være for mange mennesker inne samtidig, men med god køkontroll ble det hele en skikkelig suksees med lang kø hele dagen.

 

Drikke fra Nittedal-arrangementet ble fort utsolgt. Her hadde jeg hentet inn noen av mine kontakter i bransjen. De bød på foredrag og smaksprøver over en lav sko, og en må kunne konstatere at ingen av deltagerne vær særlig stø i gangen ved kveldens slutt.

   

Nittedal Matfestival med sidearrangementer ble gjentatt med enda større suksess i både 2022 og 2023. Flere bedrifter ønsket å vise seg frem, og uten Covidbegrensninger var det fritt frem for mingling og gode opplevelser. Det ser ut til at festivalen er kommet for å bli, og forberedelsene til 2024-versjonen er godt i gang, selvsagt med undertegnede som markeds- og kommunikasjonsansvarlig. Velkommen til Nittedal Matfestival fredag 13. og lørdag 14. september 2024! (Mer info på festivalens Facebookside)

 

 

Comments are closed.